سه عبارتی که به وفور در هنگام صحبت دربارهی شرکتها میشنویم، شرکتهای سهامی، شرکتهای سهامی عام و سهامی خاص است. در این مطلب سعی میکنیم مفهوم حقوقی این کلمات را شرح دهیم.
به چه شرکتهایی «شرکت سهامی» گفته میشود؟
در تعریف کلی شرکت سهامی به شرکتی گفته میشود که سرمایه آن به سهام تقسیم شده باشد و مسئولیت سهامداران به مبلغ اسمی سهام آنها بازمیگردد. باید توجه داشت که شرکت سهامی در طبقهبندی شرکتهای بازرگانی قرار میگیرد حتی اگر فعالیت آن مربوط به امور بازرگانی نباشد. همچنین تعداد شرکایی که نام بردیم نمیتواند از سه نفر کمتر باشد. با در نظر گرفتن این توضیحات، این نوع شرکتها به دو نوع سهامی عام و سهامی خاص تقسیم میشوند.
شرکت سهامی عام چیست؟
سهامی عام به شرکتهایی اطلاق میشود که مؤسسین آن بخشی از سرمایهی شرکت را خودشان تأمین کرده و مابقی را از طریق فروش سهام به عموم مردم جمعآوری میکنند. البته این فروش و سرمایهگذاری از قواعد خاص خودش پیروی میکند. نخست آن که مؤسسان شرکت باید پیشاپیش ۲۰ درصد از سرمایهی شرکت را خودشان متعهد شوند. در ثانی حداقل سی و پنج درصد از مبلغ مذکور را در یک بانک به نام شرکت در شرف تأسیس سپردهگذاری کنند.
پس از این فاز از تأمین سرمایه مالی، اظهارنامهای در این خصوص به همراه طرح اساسنامهی شرکت و طرح اعلامیهی پذیرهنویسی سهام راه به مراجع ثبت شرکت تسلیم کنند. پس از آن که شرکت به ثبت برسد، سهام آن در بورس خرید فروش میشود.
با در نظر گرفتن این توضیحات احتمالا متوجه شدهاید که شیوهی سهامی عام بودن شرکت باعث به وجود آمدن یکی از کاملترین بسترهای مشارکت و سرمایهگذاری برای آن کسب و کار میگردد. تعداد شرکا در شرکت سهامی عام به مراتب بیشتر از سایر حالتهای شراکتی است. این امر کمک میکند با جمع شدن سرمایههای کوچک و بزرگ، مبلغ مجموع بیشتر از دیگر حالتها باشد و این موضوع برای کارهای عظیمتر مانند صنایع بزرگ معادن، کارخانجات یا بازرگانیهای بینالمللی چارهساز است. مشخص است که در این نوع از شرکتها نقل و انتقال سهام آسانتر و آزادتر میشود و نیازی به رضایت تک تک سهامداران نیست. داد و ستد این نوع از سهام در بورس اوراق بهادار صورت میگیرد.
این جمع شدن تعداد بیشتر سهامداران باعث میشود مراحل مفصلی برای ثبت این شرکتها در قانون و آییننامهها ایجاد شود. به طور کلی مراحل ثبت این نوع از شرکت را میتوان در چهار مرحلهی تأسیس شرکت، پذیرهنویسی، تشکیل سرمایه و تخصیص سهام و در نهایت تشریفات تشکیل شرکت (همچون تشکیل مجمع عمومی و …) در نظر گرفت. در مطالب آینده در خصوص این مراحل بیشتر خواهیم گفت اما در هر زمان اگر نیاز به مشاورهی حقوقی در خصوص شرکتهای سهامی داشتید میتوانید در تماس با موسسه حقوقی تدبیر توسعهی عرفان، با وکلا خبرهی این زمینه در ارتباط باشید.
در بحث پیرامون این مقاله شرکت کنید!