مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن

مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن

مجازات رشوه دادن و رشوه گرفتن

رشوه گرفتن٬ رشوه دادن٬ باورمان بشود یا نشود این روزها مقوله ارتشا بسیار در جامعه دیده می‌شود. اما شاید بسیاری از ما ندانیم که این رشوه دادن‌ها از منظر قانونی چه تبعاتی می‌تواند داشته باشد.

رشوه دادن٬ یک تخلف اداری است

اهمیت سلامت نظام اداری و نظارت بر حسن کارکرد آن موجب شد تا موضوع رشوه دادن و رشوه گرفتن در قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دولت و همچنین در قانون مدیریت خدمات کشوری و آیین‌نامه‌های مصوب هیات دولت مورد توجه قرار گرفته و راهکارهایی برای جلوگیری از این جرم بیان شود.

بند ۱۷ ماده ۸ قانون رسیدگی به تخلفات اداری، گرفتن رشوه را تخلف دانسته و برای مرتکب آن مجازات تعیین کرده است. بر این اساس، یکی از موارد تخلفات اداری، گرفتن وجوهی غیر از آنچه در قـوانین و مقررات تعیین شده یا اخذ هرگونه مالی است که در عرف رشوه‌خواری تلقی می‌شود.

مجازات رشوه‌دهنده و رشوه‌گیرنده

مطابق ماده ۵۸۸ قانون مجازات اسلامی، هر یک از داوران، ممیزان و کارشناسان اعم از اینکه ‌توسط دادگاه معین شده باشد یا توسط طرفین‌، چنانچه در مقابل ‌اخذ وجه یا مال به نفع یکی از طرفین اظهار نظر یا اتخاذ تصمیم‌ کند به حبس از ۶ ماه تا دو سال یا مجازات نقدی از سه تا دوازده میلیون ریال محکوم می‌شود.

همچنین در صورتی که قاضی به واسطه ارتشا حکم به مجازاتی شدید‌تر از مجازات مقرر در قانون داده باشند علاوه بر مجازات فوق حسب مورد به مجازات مقدار زائدی که مورد حکم واقع شده است، محکوم خواهند شد. این موضوع در ماده ۵۸۹ قانون مذکور مورد تأکید قانونگذار قرار گرفته است.

هرگاه ثابت شود که رشوه‌دهنده برای حفظ حقوق حقه خود ناچار به دادن وجه یا مالی بوده است، تعقیب کیفری ندارد و وجه یا مالی که داده است، به او مسترد می‌شود.

همچنین در صورتی که رشوه‌دهنده برای پرداخت رشوه مضطر بوده یا پرداخت آن را گزارش دهد یا شکایت کند، از مجازات حبس مزبور معاف خواهد بود و مال به وی مسترد می‌شود.

بر اساس ماده ۵۹۲ قانون مجازات اسلامی رشوه دهنده علاوه بر ضبط مال ناشی از ارتشاء به حبس از ۶ ماه تا سه سال یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شود.

  • اشتراک در:

نظرات و دیدگاه شما

مطالب مرتبط

طلاق توافقی بدون حضور زوجین
دعاوی خانواده

طلاق توافقی بدون حضور زوجین

طلاق توافقی بدون حضور زوجین یکی از روش‌های سریع و ارزان در حقوق ایران برای جدایی می باشد که همانطور که از نام آن مشخص است، براساس توافق طرفین صور

ادامه خواندن
مهمترین نکات نقل و انتقال سهام
نقل و انتقال سهام شرکت

مهمترین نکات نقل و انتقال سهام

قرارداد نقل و انتقال سهام شرکت سهامی خاص یکی از مهمترین  اسناد حقوقی در فرایند جا به جایی مالکیت سهام است این قرارداد به جهت اطمینان از حفظ حقوق

ادامه خواندن
حق الثبت مهریه
دعاوی خانواده

حق الثبت مهریه

در سال های اخیر تعیین میزان مهریه یکی از بحث های داغ و چالش برانگیز بوده از این باب که مهریه غیر معقول و تعداد اندازه های سرسام آور و غیر منطقی بودن ت

ادامه خواندن