قوانین و روند تغییر نام چگونه است؟

قوانین و روند تغییر نام چگونه است؟

قوانین و روند تغییر نام چگونه است؟

نام یا همان اسم کوچک افراد یکی از موارد مهم هویتیست که در زندگی روزمره، شغلی و خانوادگی افراد تاثیر غیر قابل انکاری دارد. انتخاب این نام نیز جمله حقوقیست که ولدین در برابر فرزند خود بر عهده دارند. اگرچه قانون ثبت احوال و آیین‌نامه‌های آن ضوابطی را برای انتخاب نام پیش‌بینی کرده‌اند تا از نام‌های نامناسب جلوگیری شود اما به دلایل گوناگون ممکن است فردی از نام خود رضایت نداشته باشد و بخواهد آن را تغییر دهد.

قانون تغییر نام

اشخاصی که ۱۸ سال به بالا سن داشته یا سن کمتری دارند اما دارای حکم رشد باشند می‌توانند درخواست تغییر نام دهند. همچنین پدر، جد پدری یا سرپرست قانونی افراد زیر ۱۸ سال می‌توانند این تقاضا را ارائه دهند. درخواست تغییر نام در هیأت حل اختلاف اداره‌ی ثبت احوال محل صدور شناسنامه بررسی می‌شود اما می‌توان به اداره‌ی ثبت احوال هر شهر یا ناحیه‌ای درخواست را داد و به صورت خودکار به آن هیئت ارجاع می‌شود. برای این کار ارائه‌ی اصل شناسنامه و کپی آن به همراه تکمیل فرم درخواست تغییر نام لازم است.

چه نام‌هایی قابل تغییر هستند؟

ماده‌ی ۲۰ قانون ثبت احوال کشور در خصوص نام‌های قابل تغییر چنین اظهار نظر کرده است: « انتخاب نامهائی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می‌گردد و همچنین عناوین و القاب و نامهای زننده و مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع است». به موجب همین قانون ۱۴ مورد زیر در سایت ثبت احوال به عنوان موارد قابل تغییر نام برده شده است:

  1. نامهائی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد .مانند : ” عبدالات ، عبدالعزی ” ( لات و عزی نام دو بت در مکه معظمه دوران قبل از اسلام است )
  2. اسامی مرکبی که عرفا” یک نام محسوب نمی شوند ( اسامی مرکب ناموزون ) مانند : ” سعید بهزاد ، شهره فاطمه ، حسین معروف به کامبیز و ….”
  3. عناوین – اعم از عناوین لشکری و یا کشوری و یا ترکیبی از اسم و عنوان .مانند : ” سروان ، سرتیپ ، دکتر ، شهردار و یا سروان محمد و و شهردار علی “
  4. القاب – اعم از ساده و مرکب . مانند : ” ملک الدوله ، خان ، یا شوکت الملک ، حاجیه سلطان و سلطانعلی “
  5. اسامی زننده و مستهجن – زننده و مستهجن آندسته از نامهائی است که بر حسب زمان ، مکان یا مورد بدلایل و جهات زیر برای دارنده آن زننده و مستهجن باشد و مراتب به تأیید شورایعالی برسد .
  • نامهائیکه معرف صفات مذموم و مغایر با ارزشهای والای انسانی است .مانند : گرگ ، قوچی و ….”
  • نامهائیکه با عرف و فرهنگ غالب و مقدسات مذهبی مردم مغایر باشد .مانند ” لات ، خونریز ، چنگیز و … “
  • نامهائیکه موجب تحقیر اشخاص بوده و یا معنای لغوی آن در جامعه قابل پذیرش نباشد . مانند : ” صد تومانی ، گت آقا ، کنیز ، گدا و … “
  1. اسامی نامتناسب با جنس . مانند : ” ماشاءاله برای اناث و یا انتخاب نام اشرف و یا اکرم برای افراد ذکور”
  2. حذف کلمات زائد و غیر ضروری در نام اشخاص .
    مانند : ” قلی ، غلام ، گرگ ، ذولف و قوچ “
  3. صحیح اشتباهات املائی در نام اشخاص که بدلیل عدم آشنائی مامور با لهجه ها و الفاظ و معانی محلی و یا ناشی از تلفظ اظهار کننده پیش آمده .
    مانند : ” زهراب به سهراب و یا منیجه به منیژه و یا … “
  4. هم نام بودن فرزند با پدر و یا مادر در یک خانواده .
  5. هم نام بودن برادران و یا خواهران در یک خانواده .
  6. تغییر نامها از صورت عربی به شکل فارسی از قبیل رحمن به رحمان ، اسمعیل به اسماعیل ، اسحق به اسحاق و …
  7. تغییر نام کسانیکه با تأیید مراجع ذیصلاح به دین مبین اسلام مشرف می شوند .
  8. تغییر نام کسانیکه نام آنها اسامی ایام هفته باشد
  9. تغییر نام کسانیکه تغییر جنسیت داده و دادگاه صالحه حکم به تغییر نوع جنس در اسناد سجلی و شناسنامه آنان صادر نموده است . پیشوند ” عبد ” خاص اسامی و صفات ذات پروردگار است و در سایر موارد متقاضی می تواند تقاضای حذف آنرا بنماید .

همان‌طور که می‌بینید تغییر نام یک کار حقوقیست که ضوابط خاص خود را دارد به همی خاطر بهتر است برای گرفتن نتیجه مد نظر خود حتما از مشاوره‌ی حقوقی بهره‌مند باشید. برای دریافت مشاوره و خدمات وکالت کافیست با ما در موسسه حقوقی تدبیر توسعه‌ عرفان تماس بگیرید تا وکلای متخصص به شما کمک کنند.

  • اشتراک در:

نظرات و دیدگاه شما

مطالب مرتبط

نحوه ثبت لوگو در تهران
ثبت لوگو

نحوه ثبت لوگو در تهران

ارائه کنندگان خدمات و عرضه کنندگان کالا ها برای حضور در یک بازار رقابتی سالم و جلوگیری از سوء استفاده اشخاص ثالث باید اقدام به ثبت لوگو نمایند. آما

ادامه خواندن
مراحل ثبت طرح صنعتی
ثبت طرح صنعتی

مراحل ثبت طرح صنعتی

مراحل ثبت طرح صنعتی مراحل ثبت طرح صنعتی که من جمله آن بررسی، ثبت و انتشار آگهی طرح می باشد وفق بر ماده 27 قانون ثبت طرح صنعتی، علائم تجاری و اختراع

ادامه خواندن
صفر تا صد ثبت طرح صنعتی
ثبت طرح صنعتی

صفر تا صد ثبت طرح صنعتی

ثبت طرح صنعتی یکی از مهم ترین اقداماتی است که صاحبین کسب و کار و فعالین اقتصادی در یک سری بخش های خاص باید اقدام به آن نماید. این اقدام سبب می شود

ادامه خواندن