یکی از جرایم جنایاتی بی بازگشت، قتل عمد است. قتل عمد زمانی رخ میدهد که کسی کشته شود بدون آن که برای کشتن وی اجازهی قانونی یا شرعی باشد. بدین ترتیب کسی که به این عمل دست میزند قاتل بوده و مجازات قتل منظر وی خواهد بود. اما از منظر حقوقی قتل چه طبقهبندی دارد و چه مجازاتی منتظر فرد قاتل است؟
در فقه اسلامی جنایات در سه طبقهی عمدی، شبه عمدی و خطای محض قرار میگیرند. نوع اول همان قتل عمد است و دو نوع بعدی قتلی محسوب میشود که به قتل غیر عمد شهرت دارد. قانون مجازات اسلامی که پس از انقلاب اسلامی تصویب و مبنای انواع مجازاتهاست نیز از همین دستهبندی تبعیت کرده و جرایم را تعیین تکلیف کرده است. در این مطلب به قتل عمد، شرایط ارتکاب و مجازات آن خواهیم پرداخت.
برای قتل عمد سه حالت را میتوان متصور شد.
در هر سه حالتی که برای قتل عمد توصیف شد، مجازات قصاص نفس در قانون آمده است. این بدان معناست که اولیای دم مقتول (ورثهی مقتول به جز زوج یا زوجه) حق درخواست فصاص و کشتن قاتل را دارند. البته اولیای دم میتوانند از قصاص گذشت کرده و به جای آن دیه دریافت کنند. نرخ دیه سال به سال تعیین میشود و برای سال ۹۸، مبلغ ۲۷۰ میلیون تومان در ماههای عادی و ۳۶۰ میلیون تومان در ماههای حرام در نظر گرفته شده است.
البته این تنها مجازات قتل عمد نیست. مادهی ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی بیان کرده که اگر شاکی برای قاتل وجود نداشته باشد یا اولیای دم از قصاص گذشت کنند یا به هر دلیلی عمل قاتل موجب اخلال در نظم و امنیت جامعه شود، دادگاه مرتکب را میتواند به حبس از ۳ تا ۱۰ محکوم کند.
رسیدگی به جرم قتل در دادگاه کیفری ۱ رسیدگی میشود که این دادگاهها در مرکز هر استان یا برخی شهرستانها تشکیل میشود. متهم به قتل میتواند حداکثر سه وکیل به دادگاه معرفی کند. اگر متهم وکیل نداشته باشد دادگاه برای او وکیل تسخیری تعیین میکند.
هیئت عمومی دیوان عدالت اداری با موضوع جلسه ابطال محدودیت ثبت اظهارنامه در ماه توسط اشخاص حقیقی و حقوقی(شرکت) تشکیل شد و رای به شماره 1065398 صادر نمود
ادامه خواندناعتراض به ثبت علامت تجاری از موارد پیچیده ای است که قانونگذار در آئین نامه انواع متعددی برای آن مشخص کرده است و جز از فردی مجرب در این حوزه بر نمی آید
ادامه خواندنیکی از پرسش های اساسی عامه مردم برای واردات خودرو کارکرده مطابق ماده 11 آئین نامه، آن است که متقاضی ملزم به اخذ کارت بازرگانی است یا خیر؟ در پاسخ ب
ادامه خواندن